
Obstetrica este ramura a medicinei care se ocupă de sarcina cu risc scăzut și mediu, adică de marea majoritate a sarcinilor.
Medicina materno-fetală este o supra-specializare a obstetricii care se ocupă cu îngrijirea sarcinii cu risc crescut, indiferent daca acesta este datorat unei cauze legată de mamă, de făt, sau unei combinații dintre cele două.
Ce este medicina maternă?
Medicina maternă are în grijă femeile care au o boală cronică și care își doresc un copil și pe cele care dezvoltă complicații în timpul sarcinii.
Există multe boli care in urma cu zeci de ani ar fi exclus posibilitatea ca o gravida sa ducă la bun sfârșit o sarcină: lupus sistemic sau alte colagenoze, sindrom anti-fosfolipidic, malformații cardiace, diabet zaharat tip 1, scleroză multiplă si alte boli cronice.
Aparitia si imbunătățirea tratamentelor pentru aceste boli și mai ales a aparaturii cu care medicii pot urmări sarcina, dau multora dintre aceste femei șansa să devină mame.
În cazul gravidelor fără o boală preexistentă, un specialist în medicină materno-fetala preia urmărirea unei sarcini dacă aceasta este multiplă (gemeni sau tripleți) survenita spontan sau ca urmare a procedurii de FIV, sau în cazul apariției diabetului gestațional, a hipertensiunii induse de sarcină sau a preeclampsiei severe.
Ce este medicina fetală?
Medicina fetală gestionează riscurile legate de făt. Când există suspiciunea unor probleme genetice, a unor malformații sau probleme de creștere sau afectare a fatului ca rezultat al bolii materne, un specialist în medicină fetală monitorizeaza sarcina și nașterea pentru a se asigura ca fatul si mama primesc absolut tot ce este maxim posibil, pentru ca evolutia sarcinii sa fie cat mai buna.
În anumite cazuri, specialistul in medicina materno-fetala poate interveni intra-uterin prin proceduri minim invazive: pentru a face transfuzii în cazul feților anemici, pentru a corecta chirurgical anumite malformații (cardiace, arteriale, renale), etc.
Medicul specialist are la dispoziție multe instrumente pentru a monitoriza evoluția mamei și a fătului. Amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale și examenul genetic, ecografia coroborată cu analize de sânge, cardiotocografia sunt toate foarte utile în a aprecia evoluția sarcinii cu risc.
Pe lângă acestea, este foarte importanta colaborarea cu o echipă interdisciplinară care include specialiști în patologia mamei (reumatolog, nefrolog, cardiolog, diabetolog etc) și un medic neonatolog care va prelua nou-născutul, considerat și el cu risc de nastere prematura si de alte complicatii datorita patologiei materne.
Specialistii nostri in Medicina materno-fetala va asteapta la Gyniclinique, avand atat experienta cat si aparatura performanta pentru monitorizarea fatului si a mamei.