Raspunsul este “DA”!
Creveții pot fi consumați în siguranță în timpul sarcinii, datorită conținutului scăzut de mercur. Sunt, de asemenea, bogati în proteine, făcându-i o alegere alimentară sănătoasă pentru femeile însărcinate.
Este perfect sigur să spuneți DA unei mese cu creveți în timpul sarcinii. Ii puteti consuma sote’, la gratar, la cuptor sau in salate, in functie de preferintele culinare.
Crevetii sunt bogati în vitamina B2 și B12, vitamine importante pentru sănătatea femeii gravide.
Ei sunt o sursă buna de fier, ajutand gravidele la preventia anemiei.
Aduc, de asemenea, un aport de calciu, magneziu, potasiu, zinc, seleniu și colină, care sunt foarte benefice atât pentru mama, cât și pentru copil.
Alaturi de păstrăvul de apă dulce, somonul și sardinele, crevetii sunt bogati în acizi grași omega-3, acestia fiind importanti in dezvoltarea creierului bebelușului dumneavoastra.
Nevoile de proteine cresc semnificativ în timpul sarcinii. Creveții sunt o opțiune excelentă de proteine slabe în timpul sarcinii, cu aproximativ 20 de grame de proteine la 100 grame de creveți. Pentru consumatorii obișnuiți de creveți, aceasta este o veste grozavă. Nu numai că poți continua să mănânci un aliment de care te bucuri deja, dar poți și satisface acest necesar crescut de proteine în timpul sarcinii. Pentru persoanele care nu mănâncă inca creveți, este bine de stiut ca sunt simplu de pregătit și rapid de gătit.
Creveții sunt, de asemenea, o sursă excelentă de iod, care joacă un rol cheie în formarea hormonilor tiroidieni, atât pentru mama, cât și pentru copil. Acești hormoni reglează dezvoltarea creierului fetal și a sistemului nervos. Necesarul de iod creste substanțial în timpul sarcinii pentru a asigura o aprovizionare adecvată a fătului. Creveții sunt o optiune alimentara foarte buna pentru a te asigura că aceste nevoi sunt îndeplinite.
Creveții oferă multe beneficii nutriționale, inclusiv faptul că oferă seleniu necesar pentru o sarcină sănătoasă. Seleniul poate ajuta la reducerea complicațiilor sarcinii, a avortului spontan și a travaliului prematur.
Măsuri de siguranță in timpul sarcinii
Siguranța alimentară este deosebit de importantă pentru gravida. Creveții gătiți sunt considerați o proteină sigură, cu conținut scăzut de mercur, dar asigurați-vă că sunt creveți de calitate, dintr-o sursă sigura.
1. Când cumpărați creveți proaspeți, asigurați-vă că creveții sunt limpezi, cu o culoare ca de perlă și fara miros neplacut!
2. Asigurați-vă că atunci când mâncați creveți in timpul sarcinii, ei sunt foarte bine fierți! Sarcina nu este momentul să mancati crustacee crude, din cauza riscului de apariție a bolilor alimentare. Deci, chiar dacă ați mâncat fructe de mare crude în trecut, nu este momentul sa faceti acest lucru pe perioada sarcinii.
3. Păstrați creveții la frigider! Păstrarea creveților la rece și consumul lor cand sunt proaspăt gatiti, este esențială. Gravidele nu ar trebui sa consume nici un aliment care a fost scos din frigider de mai mult de o oră.Ca și în cazul consumului de creveți insuficient gătiți, consumul de creveți nerefrigerați vă expune riscului de boli alimentare care, atunci când sunteți însărcinată, pot sa se manifeste sub o forma mai grava.
Mănâncă o varietate de alimente proteice!
Deși este perfect sigur să mănânci creveți în timpul sarcinii, este ideal să ai o alimentatie cat mai diversificata. Specialistii recomandă să consumați saptamanal, pe perioada sarcinii, până la 340 de grame (două până la trei porții) fructe de mare cu conținut scăzut de mercur (cum ar fi creveții).
Se poate vorbi despre o “alimentație intuitivă” in sarcina, considerând această abordare un instrument cheie pentru multe persoane însărcinate. Dacă există vreodată un moment pentru a-ți asculta corpul, este în timpul sarcinii.
Dacă puteți reduce pe cat posibil stresul legat de “regulile alimentare” (în afară de siguranța alimentară de bază), acest lucru poate face ca mâncatul în timpul sarcinii sa fie echilibrat, satisfăcător și plăcut in acelasi timp.
Dacă vă plac creveții, mâncați cu moderație. Dacă nu, nu sunteti obligata sa-i consumati!
Dacă aveți nelămuriri sau întrebări despre siguranța alimentelor în timpul sarcinii, nu ezitati sa discutati cu medicul dumneavoastra!